A A A

SALVO

DE VINKENHOF SALVO NL344585803

Bydło czerwono-białe MRY jest rodzimą rasą holenderską, nadal popularną w swoim kraju -
w Holandii zarejestrowanych jest ponad 100 tysięcy zwierząt, mających min. 50% krwi MRY. Krowy
tej rasy bardzo dobrze sprawdzają się w mniej intensywnych warunkach utrzymania, dają wprawdzie
mniej mleka niż krowy holsztyńsko-fryzyjskie, ale za to doskonałej jakości.
MRY to bydło o dwukierunkowej mleczno-mięsnej użytkowości. Dlatego byczki tej rasy doskonale
nadają się do opasu, a ich mięso ma wysoką wartość kulinarną. Zalety krów MRY predysponują je
zarówno do chowu w czystości rasy, jak i do krzyżówek np. z rasą Hf. Ich atuty to:
Bardzo wysoki poziom białka w mleku z przewagą frakcji AB i BB kazeiny. Średnia wydajność krów MRY
w Holandii w sezonie oceny 2009/2010 r. to 7441 kg mleka o zaw. 4,40 % tłuszczu i 3,67 % białka.

Zdolność do szybkiej adaptacji w nowych, nawet trudnych
warunkach
Lekkie wycielenia, też krów innych ras pokrytych buhajami
MRY (małe cielęta)
Wysoka długowieczność i doskonałe zdrowie
Mocna rama, bardzo silne nogi i racice
Małe koszty weterynaryjne
Doskonała płodność.

MRY jest rasą późno dojrzewającą, a mleczność krów tej
rasy wydatnie wzrasta z wiekiem.

Średnia wydajność córek (305 dni):

Salvo 7703 kg mleka z 4,28% tłuszczu i 3,57% białka

Dzięki swoim zaletom buhaje MRY używane
są do krzyżowania z innymi rasami bydła
m. in. w Wielkiej Brytani, Irlandii, Niemczech,
Belgii, Luxemburgu i Francji, a także
w Australii, Nowej Zelandii, Południowej
Afryce i krajach Ameryki Południowej