A A A
  • córka
    córka

BESTER

Dlaczego MRY ?
Bydło czerwono-białe MRY jest rodzimą rasą holenderską, nadal popularną w swoim kraju -
w Holandii zarejestrowanych jest ponad 100 tysięcy zwierząt, mających min. 50% krwi MRY. Krowy
tej rasy bardzo dobrze sprawdzają się w mniej intensywnych warunkach utrzymania, dają wprawdzie
mniej mleka niż krowy holsztyńsko-fryzyjskie, ale za to doskonałej jakości.
MRY to bydło o dwukierunkowej mleczno-mięsnej użytkowości. Dlatego byczki tej rasy doskonale
nadają się do opasu, a ich mięso ma wysoką wartość kulinarną. Zalety krów MRY predysponują je
zarówno do chowu w czystości rasy, jak i do krzyżówek np. z rasą Hf. Ich atuty to:
Bardzo wysoki poziom białka w mleku z przewagą frakcji AB i BB kazeiny. Średnia wydajność krów MRY
w Holandii w sezonie oceny 2009/2010 r. to 7441 kg mleka o zaw. 4,40 % tłuszczu i 3,67 % białka.

Zdolność do szybkiej adaptacji w nowych, nawet trudnych
warunkach
Lekkie wycielenia, też krów innych ras pokrytych buhajami
MRY (małe cielęta)
Wysoka długowieczność i doskonałe zdrowie
Mocna rama, bardzo silne nogi i racice
Małe koszty weterynaryjne
Doskonała płodność

 


Tłuszcz +0,48%
Białko +0,18%
Wymię 104  Nogi i racice 106
Ocena ogólna 105
Umięśnienie 101
Wysokość 99
Łatwość wycieleń 101
CENA 1p. 39 zł